Hier vindt u rapporten en beleidsdocumenten die relevant zijn voor de aanwijzing en doelstellingen van de Natura 2000-gebieden. Nederlandse beleidsdocumenten vindt u verdeeld over de stadia van het proces (eerste aanwijzing Vogelrichtlijngebieden, aanmelding Habitatrichtlijngebieden en aanwijzing Natura 2000-gebieden). Daarnaast zijn documenten over Nederlandse doelen voor natuur opgenomen. De Europese natuurrichtlijnen kunt u vinden onder Europa, samen met een aantal andere relevante Europese documenten over Natura 2000. Wetenschappelijke rapporten ter onderbouwing van aanmelding, aanwijzing, en doelstellingen, bijvoorbeeld over het voorkomen van soorten, vindt u bij Rapporten.
Een wijzigingsbesluit kan wijzigingen van meerdere gebieden tegelijk bevatten. U vindt de relevante delen van deze besluiten bij de betreffende gebieden. De complete besluiten, voor alle betreffende gebieden bij elkaar, vindt u hier:
Hier vindt u producten van het ministerie van LNV (en voorgangers) waarin de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden (periode 2006-heden) staat toegelicht (zie ook aanwijzing).
Hier vindt u producten van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarin de aanmelding van de Habitatrichtlijngebieden voor de lijst met gebieden van communautair belang (periode 1998-2004) staat toegelicht (zie ook aanmelding).
Hier vindt u producten van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) waarin de eerste aanwijzing van de Vogelrichtlijngebieden (periode 1980-2000) staat toegelicht.
Hier vindt u producten van het ministerie van LNV (en voorgangers) over doelen voor Natura 2000 en natuur in het algemeen.
Hier vindt u de beide Europese richtlijnen waaruit de verplichting tot het aanwijzen van Natura 2000-gebieden voortkomt. Verder staan hier enkele producten van de Europese Commissie die relevant zijn voor de aanwijzing en doelstelllingen van Natura 2000-gebieden. Deze lijst is niet uitputtend, voor een volledig overzicht van Europese richtsnoeren wordt verwezen naar Brochures en richtsnoeren Europese Commissie (DG Milieu).
Hier vindt u een aantal wetenschappelijke rapporten die gebruikt zijn ter onderbouwing van de aanmelding en aanwijzing van de Natura 2000-gebieden. Deze lijst is niet uitputtend.